Timpul trece...

grupa mare oct. 12, 2020

Educarea limbajului

Prietenul cel mai „la îndemână” pentru măsurarea timpului este ceasul. Poezia de mai jos ne învață ce indică fiecare limbă a ceasului:

Poezia „Ceasul”

Ceasurile pot fi de mai multe feluri: ceasuri de mână, de masă, de buzunar, ceasuri de perete,  cu pendulă sau cu cuc, turnuri cu ceas.

Construiți și voi ceasuri din materiale diferite. Iată câteva turnuri cu ceas:

Aici, o mică incursiune în istoria ceasurilor.

Educație artistico-plastică

Haideți să pictăm multe ceasuri colorate! Fie de mână, fie de perete ori chiar turnuri cu ceas, important este să le decorăm cât mai frumos! Nu uitați să pictați toată suprafața colii de desen pentru ca lucrarea  să fie terminată.

Lucrările originale sunt cele mai frumoase!

Sursa: https://www.tablouri-de-vis.ro/ceasul-lui-picasso-29263

Cunoașterea mediului

Cum apar ziua și noaptea? Cum apar anotimpurile? Paxi explică foarte bine:

Ziua, noaptea și anotimpurile

Tot noaptea apar și umbrele. Fă un experiment simplu: proiectează umbre pe perete folosind o lanternă. Poți face chiar și un teatru de umbre...

Activitate practică

Confecționați un ceas. Aveți nevoie de un CD vechi, carton, hârtie, lipici, o piuneză.

Sursa: http://krokotak.com/2013/05/diy-alarm-clock/

sau poate acest model vă place mai mult:

https://funfamilycrafts.com/cardboard-tube-watch-craft/

Aveți nevoie de rola de carton de la șervețelele de bucătărie, hârtie/carton colorat, lipici, instrument de scris, elemente de decor (nasturi, paiete etc.)

Educație muzicală

Săptămâna trecută am învățat noțiunile de stânga și dreapta. Jocul muzical „Bat din palme” ne ajută să fixăm aceste noțiuni. Până când copilul învață care este mâna/partea stânga și care este mâna/partea dreaptă puteți lipi un sticker colorat sau puteți lega o panglică, o brățară pe mâna stângă.

Cântecul „Bat din palme”

Pentru că săptămâna aceasta vorbim despre timp, să învățăm și cântecul  „Ceasul”:

Activitate matematică

„Trenul cu o diferență” (joc logic)

Pentru acest joc aveți nevoie de o trusă cu figuri geometrice sau figuri geometrice decupate din hârtie/carton colorate în roșu, galben și albastru. Dacă nu aveți aceste lucruri puteți desena pur și simplu figurile geometrice după „locomotivă”.

La „Trenul cu o diferență” regula este simplă: se așază o locomotivă. Piesa care urmează – primul vagon – trebuie să aibă o singură diferență  față de locomotivă. Dacă locomotiva este cerc, mare, roșu, gros, și acceptăm o singură diferență, piesa următoare poate fi:

§  orice altă formă decât cerc, dar mare, roșu și gros.

§  cerc, roșu și gros, dar mic.

§  cerc, mic, gros, dar galben sau albastru.

§  cerc, mic, roșu, dar subțire.

Varianta mai complicată este când trenul trebuie să aibă două diferențe, copilul trebuie să „nege” două dintre caracteristici. Același exemplu – locomotiva este cerc, mare, roșu, gros, urmează un vagon:

§  orice altă formă decât cerc, mic, dar roșu și gros (și poate fi pătrat/triunghi/dreptunghi, mic, roșu, gros).

§  orice altă formă decât cerc, subțire, dar roșu și mare (și poate fi pătrat/triunghi/dreptunghi, mare, roșu, subțire).

§  orice altă formă decât cerc, galben sau albastru, dar gros și mare.

Combinațiile pot continua de aici în multiple variante, este aproape imposibil să le scriu pe toate. Algoritmul se aplică identic pentru 3 și 4 diferențe, iar pe măsură ce numărul de diferențe crește, numărul de posibilități scade. Jocul poate continua până la epuizarea tuturor pieselor/posibilităților, sau poate avea, de la început, un număr limitat de vagoane.

Puteți confecționa piesele și din hârtie, iar pentru cele „groase” să folosiți un carton cu ajutorul căruia copilul să simtă diferența de grosime, dar cred că munca pentru a le decupa face cei 15 lei, cât costă trusa pentru copii (atenție, are piese mici ce pot fi înghițite!)

Iată un  „trenuleț” de pe site-ul https://talentedenazdravani.eu de unde am preluat și jocul.

Sursa: https://talentedenazdravani.eu/blog/2016/07/06/jocuri-matematice-cu-forme-geometrice-pentru-prescolari/

Sănătate și spor în toate!

Georgiana Dragomir

profesor pentru învățământ primar și preșcolar