Iarna...prin artă (1)
Fulgi de zăpadă
Zăpada se lasă, ca de obicei, mult așteptată, așa că am căutat pentru voi cele mai interesante activități de iarnă.
Zăpadă artificială
Aveți nevoie de bicarbonat sodiu și balsam de păr sau spumă de ras. Bicarbonatul de sodiu se găsește și la pachete de 500 de grame la un preț de 4- 5 lei.
Zăpada artificială poate fi folosită pentru joacă senzorială și pentru a face oameni de zăpadă. Poate rezista până la 7 zile (întinsă în strat subțire și neacoperită). Am găsit 2 „rețete”:
- 3 măsuri de bicarbonat de sodiu și ½ de măsură de balsam de păr.
- Bicarbonat de sodiu și spumă de ras în proporții variabile.
Puneți mai întâi bicarbonatul într-un vas și adăugați treptat balsamul de păr sau spuma de ras până când compoziția ajunge la consistența dorită. Pentru un efect „wow” ține pachetul cu bicarbonat de sodiu la frigider câteva ore înainte de a-l folosi.
Când v-ați plictisit de joaca cu zăpadă, o puteți „topi” într-un pahar cu oțet. Cei mici sigur vor fi încântați de reacția chimică.
Și pentru că am adus vorba despre spuma de ras, trebuie neapărat să vă spun cum puteți face „vopsea pufoasă”: amestecați o măsură de spumă de ras cu o măsură de aracet și amestecați bine. Cu această „vopsea pufoasă” puteți picta zăpada de pe acoperișurile caselor, oameni de zăpadă, barba lui Moș Crăciun. Se aplică cu generozitate, cu pensula sau cu un băț de înghețată ;).
Fulgi de zăpadă
Aveți nevoie de hârtie colorată, creion, riglă, foarfecă și lipici. Părinții pot măsura, iar copiii pot decupa pe linii trasate anterior, pot plia hârtia și pot lipi fulgii de zăpadă.
Acești fulgi sunt confecționați dintr-o rolă de carton. Veți mai avea nevoie de foarfecă, lipici, tempera și, opțional, paiete sau sclipici. Etapele de lucru le vedeți aici.
Fulgi de zăpadă paste făinoase
Aveți nevoie de tempera, paste făinoase în forme variate și lipici sau pistol de lipit. Puteți picta pastele înainte sau după lipire - dacă folosiți un pistol de lipit.
Fulgi din bețișoare de urechi
Aveți nevoie de bețișoare de urechi, foarfecă, lipici, hârtie colorată. Pentru a proteja mediul înconjurător cumpărați numai bețișoare cu tije din hârtie, nu din plastic. Puneți-le materialele la dispoziție celor mici și lăsați-i să inventeze propriile modele. Îi puteți ajuta la lipit, dacă este cazul.
Acuarele și pistol de lipit!
O idee preluată de pe site-ul https://www.funathomewithkids.com.
Aveți nevoie de bloc de desen, pistol de lipit, creion, acuarele (pe bază de ulei) și sare grunjoasă.
- Rugați copilul să deseneze mai mulți fulgi de zăpadă pe o coală albă. Folosiți o coală de calitate, mai groasă.
- Trasați fulgii de zăpadă cu pistolul de lipit. (Această operațiune va fi efectuată de un adult!)
- Pictați toată foaia cu acuarele. Puteți folosi albastru, mov, alb.
- La final presărați câteva cristale de sare grunjoasă cât timp foaia este încă umedă și urmăriți ce se întâmplă. Nu presărați prea multă sare!
- Lăsați să se usuce.
Efecte deosebite se obțin și cu creioane cerate/lumânare și acuarele. Folosind această tehnică puteți picta oameni de zăpadă, peisaje de iarnă.
Spor și creativitate!