„TARAFUL DE ACASĂ”

școala altfel apr. 30, 2020

                                                                       prof.înv. preșcolar  Kypraios Mihaela

Muzica este esențială în formarea unui copil. Cercetările arată faptul că studierea unui instrument presupune dezvoltarea sentimentelor de mulțumire și încredere în sine, în același timp stimulând acțiuni complexe de coordonare a mișcărilor și concentrare susținută. Cântatul la un instrument contribuie la utilizarea unor zone din creier care nu sunt folosite în mod normal, în activitățile zilnice.

Copiilor le place muzica, adoră să cânte şi să danseze. Copiii învaţă foarte repede melodiile, familiarizându-se cu noţiunile de ritm şi măsură dacă se joacă cu diferite zornăitoare şi tobe. ...Un recipient din plastic cu 2-3 pietricele sau câteva semințe în el... Cât de amuzant poate fi pentru un copil!

Bucuria copiilor este şi mai mare dacă pot cânta la instrumente muzicale confecţionate şi decorate de ei înşişi. În plus, este de-a dreptul distractiv să le faceți împreună cu prichindelul dumneavoastră, mai ales în această perioadă, în care nu putem să ne petrecem timpul liber pe afară.

Astfel, vă propun mai multe variante de instrumente muzicale din care să alegeți să confecționați unul care va place cel mai tare:

1.  Tobe din cutii de conserve și baloane

http://paresinens.cat/cosesxules-jp/4-propostes-dinstruments-musicals/
http://home.101ko.com/link.php?url=https://bit.ly/goaudience%3FReJlcdj

Aveți nevoie de o cutie de conservă  (cele de la lapte praf sunt foarte bune), un balon, o foarfecă și o bandă elastică. Iată ce aveți de făcut:

·         Tăiați balonul cu foarfeca,  despărțind zona tubulară de cea sferică.

·         Întindeți bine balonul deasupra cutiei de conservă – cu cât îl intindeți mai mult, cu atât sunetul tobei va fi mai bun (pentru a fi mai rezistent puteți folosi doua baloane)

·         Ca să nu se desprindă, asigurați balonul cu ajutorul benzii elastice sau a unui șnur.

Atenție!

Cutiile trebuie să fie curate și uscate înainte de a le folosi.

Verificați să nu aibă margini ascuțite!

Lăsați doar decorarea în grija copiilor sub supravegherea dumneavoastră, cu panglici, hârtie colorată, stickere etc, după preferință.

Pentru a bate toba puteți folosi degetele, bețișoarele de la mâncarea chinezească, bețișoare de înghețată sau creioane (cu capătul neascuțit).

2. Castagnete din nasuri sau capace

Pot fi făcute din bucăți de carton mai gros, cu nasturi, monede sau cu capace din metal și silicon pentru lipit. Puteți alege orice formă sau model doriți. Iată una din variante:

·         Pliați o bucată de carton (lungime 14-16 cm, lațime 3-4 cm) pe din două.

·         Lipiți cu silicon pe partea interioară perechi de nasturi, monede sau capace din metal, așezate paralel.

·         Decorați după bunul plac.

3.   Maracase din linguri de plastic și grăunțe mici

http://gardenseedsandhoneybees.com/diy-maracas/

Maracasele sunt instrumente esențiale pentru orchestrele și formațiile latino și cu siguranță nu ar trebui să vă lipsească din colecție!

Aveți nevoie pentru a confecționa un maracas de două linguri din plastic, un recipient de plastic de la ouăle de ciocolată, grăunțe de dimensiuni mici sau nisip, bandă adezivă colorată, foarfecă.

·         Umpleți recipientele de plastic cu orez, grâu, linte sau cu boabe pe care le aveți prin casa (puteți folosi și nisip).

·         Uniți două linguri de plastic față în față cu recipientul de plastic între ele.

·         Înfășurați în jurul lor banda adezivă colorată pentru a se fixa bine.

Sunteți gata!

4.   Zornăitoare

www.pinterest.com
https://www.fun365.orientaltrading.com/article/safari-themed-activities-for-kids

Aveți nevoie de tubul de la rola de hârtie de bucătărie sau hârtie igienică, vopsea, pensulă, bandă adezivă colorată, foarfecă, boabe de orez sau fasole,  hârtie de împachetat, lipici, carioci. Etapele de lucru:

·         Mai întâi, colorați exteriorul rolei de carton în ce nuanță preferați. S-ar putea să fie nevoie de încă un strat de vopsea, dar asigurați-vă că s-a uscat înainte să treceți mai departe.

·         Tăiați câteva benzi adezive și lipiți-le în capătul rolei, acoperind gaura. Umpleți rola cu orez sau fasole (dar lăsați destul spațiu ca să le puteți mișca înăuntru), apoi acoperiți și celălalt capăt al rolei cu bandă adezivă sau o bucată de material/hârtie asigurată cu un elastic.

·         Decupați câteva fâșii de hârtie și lipiți-le pe rolă de jur împrejur după preferință sau înfășurați ațe de diferite culori.

·          Decorați cu ajutorul cariocilor.

5.  Nai din paie

https://justbrightideas.com/diy-musical-instruments-for-kids/

Pentru a confecționa acest nai aveți nevoie de: paie de plastic, bandă adezivă și pene decorative.

·         Lipim paiele împreună cu ajutorul unei benzi adezive puțin mai lată.

·         La un capăt tăiem paiele oblic.

·         Decorăm cu bandă adezivă colorată și pene.

Felicitări! Ați învățat cum să confecționați instrumente muzicale din materiale pe care le aveați pe acasă și puteți să țineți primul vostru concert, pe melodia preferată.

Puteți începe cu  melodii pe ritmuri latino.

Nu lăsați copiii nesupraveghiați când se joacă cu aceste jucării!!!

Liliana-Minodora Iancu

Profesor învățământ primar și preșcolar