Experimente științifice pentru copii

școala altfel apr. 30, 2020

                                                                     04 - 08 aprilie 2020

                             Material realizat de:      profesor  înv. preș Iancu Liliana-Minodora

                                                                         educatoare Mirea Otilia Ileana

Unele experimente științifice sunt complexe și necesită un număr mare de materiale și instrucțiuni detaliate , altele sunt usor de realizat , însă cu toate sunt distractive și interesante atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. În materialul ce urmează, vă vom prezenta șapte experimente ușor de realizat și foarte captivante.

1.      Curcubeul din lapte

a.       Toarnă niște lapte intr-o farfurie și adaugă câteva picături de colorant alimentar/ acuarele goașe sau cerneală colorată

b.      Înmoaie un bețișor de ureche  în detergentul de vase și scufundă-l în mijlocul amestecului.

Ce se întâmpla?

c.       Scoate bețișorul  când laptele și colorantul alimentar începe să se amestece.

Reține! Colorantul nu se amestecă bine cu laptele . Dar când se adaugă detergent de vase, acesta este atras atât de lapte, cât și de colorant, permitându-le să se amestece mai repede

2.      Spuma buclucașă

365 de activități științifice autor: Minna Lacey

a.       Așază un bol de sticlă pe o tavă. Umple bolul pe jumătate cu suc de lămâie sau cu oțet.

b.      Presare o lingură plină de bicarbonat de sodiu în lichid, apoi observă ce se întâmplă.

Reține!   Oțetul și sucul de lămâie sunt acizi. Când sunt amestecate cu bicarbonatul de sodiu, ingredientele se schimbă semnificativ. Se produce o mulțime de bule de dioxid de carbon, care fac ca amestecul să facă spumă și să fâșâie.

3.      Topirea gheții- curcubeu

a.       Umple o cutie de plastic cu apă și las-o în congelator peste noapte.

b.      Răstoarna gheața pe o tavă mai mare și presare un strat  subțire de sare deasupra ei. Este posibil să aștepți ca gheața să se topească puțin înainte de a o scoate din cutie.

c.       Adaugă câteva picături de cerneală (colorant alimentar)de diferite culori deasupra.

Ce se întâmplă cu acestea?

Reține!   Sarea scade punctul de topire. Gheața pe care s-a presărat sare se topește mai repede decât restul, creând crăpături și pârâiașe. Cerneala pătrunde în aceste spatii și te ajută să vezi ce se întâmplă.

4.      Topirea- desene cu creioane colorate

Încearcă aceste experimente legate de topire pentru a transforma diverse solide în lichide.

a.       Folosește un lipici pe bază de PVA sau un pistol de lipit, pentru a lipi un șir de creioane cerate de o bucată de carton, rigid.

b.      Sprijină cartonul de un perete , cu creioanele deasupra și pune multă hârtie de ziar în spate și dedesubt .

c.       Plimbă un uscător de par pornit pe deasupra creionelor colorate pentru a face ceara să se topească, scurgându-se pe carton.

Reține!    Roagă un adult să te asiste în timp ce încălzești creioanele. Ceara este solidă la temperatura camerei, in jur de 20 grade C. Dar ca toate solidele, când se încalzește suficient, se topește, transformându-se în lichid. Când este suficient de rece, devine solid din nou.

5.      Experimente cu sunet.

a.       Întinde o bandă de elastic între degetul mare și arătator. Folosește-ti cealaltă mână pentru a trage de ea. Observă cât de putermic e sunetul pe care îl scoate.

b.      Găsește câteva benzi de elastic subțiri și groase de aceeași lungime. Întinde-le peste cutia de pantofi, în ordinea grosimii. Ține cutia cu o mână și trage de benzile de elastic cu cealaltă. Ce tipuri de sunete auzi?

http://www.creatissimo.ro/12-instrumente-muzicale-la-care-chiar-poti-canta/

c.       Confecționează un nai : ai nevoie de  șapte paie late, de băut. Lasă primul pai la dimensiunea originală,  taie în jur de 1cm al doilea, 2 cm din al treilea și așa mai departe. Aranjază paiele unul lângă altul , asigurându-te că părțile de sus sunt pe aceeași linie. Lipește paiele cu scotch pentru a le fixa.

https://www.stilulmeudeviata.ro/instrumente-muzicale-din-materiale-reciclate-4-idei-simple-si-usor-de-realizat/

Reține!   Sunetele sunt provocate de mici mișcări, numite vibrații, care se deplasează prin aer și prin lucrurile din jurul nostru. Când aceste vibrații ne ajung la urechi, le auzim sub formă de sunet.

Benzile elastice de tipuri diferite scot sunete distincte. Cele groase vibrează mai încet și scot sunete mai joase, iar cele subțiri vibrează mai repede, scoțând sunete mai înalte.

Paiele mai lungi au mai mult aer în ele, când sufli în ele vivrează și auzi un sunet  jos. Paiele mai scurte conțin mai puțin aer și scot sunete mai înalte. Așa funcționează câteva instrumente  muzicale, printre care orga și naiul.

6.      Organisme și celule vii.

a.       Privește în interiorul unui celule.  Umple un pahar cu oțet limpede și introdu un ou crud în el.  Lasă-l  acolo câteva minute. Ce se întâmpla?

Pe măsură ce coaja oului și oțetul reacționează, s-ar putea să vezi urme de gaz.

b.      Lasă-l trei zile. Cum arată acum? Îndepărtează cu grijă toate urmele cojii sparte a oului. Pune oul fără coajă în lumină. Ce vezi?

7.      Lichide în straturi

a.       Pune patru linguri de apă într-un pahar înalt și adaugă câteva picături de colorant alimentar. Adaugă patru linguri de ulei vegetal în pahar. Nu amesteca uleiul și apa. Apoi adaugă patru linguri de sirop galben. Nu amesteca și privește ce se întâmplă.

b.      Repetă activitatea de sus , dar amestecă bine uleiul ,apa și siropul, cu o lingură. Lasă amestecul deoparte cinci minute . Ce se întâmplă?

Reține!  Când apa, uleiul și siropul se pun laolalta, se separă în straturi. Straturile se formează în funcție de cât de dense sunt lichidele. Uleiul este mai puțin dens decât apa sau siropul, astfel că rămâne deasupra. Siropul este mai dens, astfel că se duce la fund. În orice ordine ai pune uleiul, siropul și apa sau oricum ai încerca să le amesteci, se vor separa întotdeauna în straturi, cu uleiul deasupra si siropul la fund.

pinterest
https://www.youtube.com/watch?v=McVpXiSttnU
https://www.youtube.com/watch?v=McVpXiSttnU
https://www.youtube.com/watch?v=3Fsf0pCFTs8

(sursa 365 de activități știintifice ,autor Minna Lacey , editura rao/ printerest)

                                                                                 

                                                 

                       

Liliana-Minodora Iancu

Profesor învățământ primar și preșcolar