Familiarizarea cu literele alfabetului

literație apr. 01, 2020

Prima literă pe care o învață de obicei copiii este inițiala numelui lor. Odată ce am izolat sunetul inițial al numelui (p de la Patrick, s de la Sabina etc.), copilul va recunoaște acel sunet și litera asociată foarte repede și îi putem da și alte exemple de cuvinte care încep cu același sunet (p de la Patrick, de la pește, de la pătrat; s de la Sabina, de la soare, de la sac).

Pornind de la acest joc al numelui, putem lua fiecare literă a numelui, putem să dăm exemple de alte cuvinte care încep cu sunetul respectiv și facem corespondența cu litera. Pentru fiecare corespondență sunet/literă învățată copilul și părintele vor confecționa un jeton mic cu litera respectivă.  După un anumit timp copilul își va putea scrie numele folosind jetoanele confecționate. Se poate continua acest joc cu numele de familie sau numele mamei, al tatălui, al jucăriei preferate.

Copiii împreună cu părinții pot confecționa un alt joc pentru învățarea corespondenței sunet - literă.  Pe bucăți dreptunghiulare/pătrate de carton lipiți sau desenați imagini ale obiectelor. Pronunțați clar denumirea lor și identificați sunetul inițial, apoi scrieți pe spate litera corespunzătoare. Puteți începe prin a scrie litera mare de tipar, iar când copilul s-a familiarizat cu aceste litere, adăugați și literele mici de tipar. Bineînțeles se explică copiilor că fiecare literă mare are un frate mai mic și că  literele mari se folosesc pentru a începe scrierea unor cuvinte mai importante, cum ar fi numele de persoane. Când aveți destule jetoane, puteți grupa imaginile  după sunetul inițial  al denumirii lor. Nu trebuie să vă preocupe aspectul estetic al acestor jetoane. Ele nu trebuie să arate perfect, să fie precum cele din comerț; ele sunt niște instrumente de lucru ale copilului și trebuie încurajat și ajutat să le confecționeze.

Decupatul este una din activitățile preferate ale copiilor și le putem da ca sarcină să decupeze din ziare și reviste literele pe care le cunosc; cu acestea pot alcătui scrie cuvinte cunoscute lipindu-le pe o foaie.

Pornind de la o literă anume le putem cere copiilor să decupeze imagini care încep cu sunetul corespunzător sau să le deseneze.

Fișă de lucru 

„Scrierea” de litere  folosind grăunțe, pietricele, bețișoare poate fi  o activitate atractivă. La fel și scrierea literelor într-o tăviță cu puțină făină de grâu sau de mălai, sare, nisip.

La fel și scrierea literelor într-o tăviță cu puțină făină de grâu sau de mălai, sare, nisip folosind un creion, o pensulă sau degetul.

Sursa imaginii:https://ro.pinterest.com/pin/552183604282625309/
Scrierea literelor

Să aveți spor în toate!

Stați în casă! Rămâneți sănătoși!

Bibliografie: Magdalena Dumitrana - Educarea limbajului în învățământul preșcolar, volumul 2, Comunicarea scrisă

Georgiana Dragomir

profesor pentru învățământ primar și preșcolar