Cum se face iaurtul?

experiment apr. 23, 2020

Experiment

O modalitate de  a-i convinge pe cei mici să mănânce sănătos este  să-i implicăm în pregătirea mesei și prepararea hranei.

Lactatele conțin calciu și proteine și fac parte din alimentația copiilor. Mulți preferă iaurtul cu fructe, dar oare cât de sănătos este cel din comerț. Există sortimente de iaurt pe piață care conțin mai mult zahăr decât sucurile acidulate. Cu siguranță mai conțin și conservanți și coloranți.

Vă propun să pregătiți acasă un borcan de iaurt. Astfel  cei mici vor afla cum se transformă laptele în iaurt și veți avea o porție de iaurt pentru mic dejun sau pentru o gustare sănătoasă.

Aveți nevoie de puțin lapte dulce (nu UHT) cu minim 3,5% grăsime și puțin iaurt cu un procent mai ridicat de grăsime.

Fierbeți laptele, apoi îl lăsați să se răcească până la aproape 40 de grade C. Dacă îl încercați cu mâna, ar trebui să-l simțiți mai cald decât temperatura corpului. Puneți o cană de lapte într-un borcan, adăugați o jumătate de iaurt mic simplu și amestecați bine. Acoperiți borcanul și înveliți-l într-un prosop. Lăsați totul la loc călduț și în 24 de ore ar trebui să puteți degusta iaurtul. Dacă este mai rece în casă, procesul  de fermentație va fi mai lung.

Explicația pe înțelesul copiilor pentru acest experiment este aceea că iaurtul conține fermenți, niște substanțe speciale, la căldură se înmulțesc și transformă laptele în iaurt. Procesul se numește fermentație.

Setați o alarmă la telefon (peste 24 de h) pentru momentul în care veți verifica cu copiii iaurtul. Le puteți spune că e nevoie de răbdare ca magia să se întâmple!

Când iaurtul este gata, îl puteți amesteca cu fructe proaspete sau congelate zdrobite, fructe din compot, miere, nuci și astfel veți obține un iaurt  cu fructe gustos și sănătos!

Spor la experimentat și poftă bună!

Georgiana Dragomir

profesor pentru învățământ primar și preșcolar