Cum să faci marionete din şosete

școala altfel apr. 30, 2020

          Banalele șosete pot deveni o originală jucărie și un prieten de neprețuit pentru copilul dumneavoastră. Cu foarte puțini bani, un strop de îndemânare și multă imaginație, puteți transforma orice pereche de sosete într-un personaj adorabil.                                                            Cu ajutorul câtorva astfel de personaje, puteţi pune în scenă orice poveste si astfel veţi face un teatru de păpuşi foarte amuzant.

Nici măcar nu trebuie să mergeţi la cumpărături special pentru asta: precis găsiţi prin sertare vreo șosetă care și-a pierdut perechea sau care deja a obosit de-atâta purtare. După ce aţi descoperit materia primă prin sertare, gândiţi-vă ce personaj aţi putea crea din șosete. Partea bună este că operațiunea păpuși din șosete se poate face chiar împreună cu cel mic (care nu are voie cu acul și foarfeca, până pe la 6-7 ani).

Marionetele de mână sunt jucării clasice care le oferă copiilor chiar și în perioade  precum cea pe care o traversăm cu toţii foarte multă bucurie şi reuşesc să îi mai distragă de la televizor sau jocurile pe telefon. Cu puține materiale, aveţi ocazia să faceţi personaje sau animale drăguțe cărora să le daţi apoi un rol într-o piesă de teatru.

Să trecem la treabă!

În primul rând, vă voi prezenta un scurt ghid de bază pentru toate tipurile de marionete din șosete. Pe baza detaliilor care urmează, puteți foarte uşor să realizaţi marionete precum  un tigru, un elefant sau o broască. Fiecare animal are propriile sale caracteristici specifice. Pentru a vă fi mai ușor să realizaţi marionetele, alegeți deja o culoare corespunzătoare a șosetei : De exemplu, utilizați o șosetă verde pentru a face o broasca , astfel evitaţi nevoia de a o picta mai târziu. Chiar și modelele care sunt deja proiectate cu print animal, sunt excelente. Oricine poate decide complet liber cum  va arata viitoarea piele a animalului. Dacă doriţti să le şi pictaţi, atunci veţi folosi șosete albe sau natur. Cu cât este mai deschisă și mai neutră culoarea inițială, cu atât poate fi mai uşor vopsită cu dungi de animale, bulinuţe sau alte modele.

Timpul necesar: aproximativ 30 de minute
Costuri: Oricine folosește materialele deja existente în casă poate înțelege că este complet gratuit
Dificultate: medie, necesită puţina experienţă pentru a coase

Ce avem nevoie:

  • o şosetă în designul dorit
  • o bucată de fetru sau alt material mai rigid
  • Ace și ață de cusut
  • bolduri cu gămălie
  • carton
  • foarfece

Pasul 1: Găsiți o șosetă care se potrivește cu modelul marionetei pe care doriţi să o realizaţi. Șoseta ar trebui să fie lungă - deci nu șosete pentru adidași.

Pasul 2: Tăiați fetrul în formă de oval. Dimensiunile ovalului nu trebuie să depășească lățimea șosetei. Apoi transferați această formă pe bucată de carton și tăiați-o și pe ea.

Pasul 3: Îndoiţi cartonul în șosetă și așezați gura exact acolo unde doriți.

Pasul 4: Apoi puneți bucata de fetru pe exterior și fixați-o cu bolduri.

Pasul 5:Coaseți „gura” cu o cusătură simplă de-a lungul conturului șosetei cu mâna. Cartonul vă împiedică să coaseți cu tot cu şosetă.

Pasul 6:Scoateți din nou bucata de carton și pliați-o o dată pe mijloc. Acum, cartonul este așezat din nou în șosetă. Gura stabilă poate fi acum deschisă și închisă cu ușurință.

Acum, modelul de bază este deja terminat. Toate celelalte detalii depind de modelul dorit.

Vă voi prezenta şi câteva variante de marionete pentru inspirație. Vă puteţi orienta cu ușurință către acestea, chiar dacă optaţi pentru specii de animale complet diferite, deoarece  procedura de realizare nu este deloc diferită.

Vă doresc spor la treabă!

Nu uitaţi sa postaţi marionetele voastre sau chiar şi piesele de teatru pe profilul de facebook al grădiniţei.