Artă și sănătate în farfurie!
Prof. inv.presc.:Matei Andreea-Adriana si Pata-Alba Mihaela-Alina
Un stil de viaţă sănătos incepe cu o alimentaţie sănătoasă, iar alimentaţia sănătoasă se construiește treptat, de la nastere și continuă toată viaţa.
Gȃndește-te la mȃncarea preferată a copilului tău. Acum întreabă-te: „Cum crești copii cu stil de viaţă sănătos?”. Cum te asiguri ca ai tăi copii prefera fructele si legumele, in loc de prajituri și dulciuri? Ce fel de mancaruri pentru copii trebuie să gatesti pentru ca greutatea copiilor sa fie una normala? Mai ales daca ai copii mofturosi la masa…Deși orice aliment poate fi încadrat într-un stil de viaţă sănătos, nu toate alimentele contribuie pozitiv la sănătate.
Ii puteţi oferi copilului un stil de viaţă sănătos urmarind 9 pași simpli și utili.
1. Nu săriți peste micul dejun
Fie că este vorba doar de o banana și un pahar cu lapte, micul dejun iți încarca bateriile de dimineața și te ajuta să-ți menții energia aproape țoață ziua. Daca reușești să-l faci pe cel mic să ia micul-dejun în fiecare zi, este foarte posibil să-și păstreze acest bun obicei toată viața.
2. Alegeți gustări sănătoase
Atunci când simți nevoia să ronțăi ceva, e adevărat că este mai comod să mănânci biscuiți sau chips-uri. Însă aceste gustări sunt, de obicei, sărace în nutrienți și conțin multe calorii. Mai bine încearcă să te aprovizionezi cu gustări sănătoase, cum ar fi fructele, nucile și semințele nesărate și iaurturi simple, fară îndulcitori.
3. Beți apa
Încurajează-l să bea apa la ora mesei și păstrează sucul și băuturile dulci doar pentru ocazii speciale. Desi sucul poate conține elemente nutritive valoroase și dă energie organismului, copiii ar trebui să bea apa în primul rand, atunci când le este sete, nu băuturi îndulcite cu zahar.
https://www.ecuisine.ro/ce-plante-aromatice-poti-cultiva-ghiveci/
4. Mâncați împreună
Încurajează-ți copilul să mănânce mese regulate. Luați masa în familie, ori de cate ori puteți. Astfel, nu numai că reduceți ronțăielile, dar petreceți și timp împreună.
5. Ajutor în bucătărie
Copiii sunt mai dispuși să mănânce dacă participă la prepararea mâncării. Gătiți și distrați-vă împreună. Oferă-i un șorţ de bucătărie și lasă-l să te ajute la diverse sarcini în bucătărie, pe care le consideri sigure pentru el.
6. Savuraţi masa
Mâncatul pe îndelete este recomandat pentru orice vârstă, mai ales daca dorești să menții controlul asupra kilogramelor. Durează cam 20 de minute că mesajul transmis de stomac, cum că este satul, să ajungă la creier. Oricât de mult ne-ar placea că cei mici să termine masa mai degrabă în câteva minute, decât ore, este mult mai important că ei să invețe să încetinească ritmul și să mestece mâncarea în mod corespunzător.
7. Artă în farfurie
Toate culorile vibrante din fructe și legume provin din substanțele naturale ale plantelor, care au efecte benefice asupra corpului nostru. Fiecare culoare are un efect specific asupra oragnismului, așa că este bine să ai o alimentație cât mai colorata în fiecare zi Oferă-i copilului tău gustări pline de culoare, diferite fructe și fructe de pădure sau taie legumele în forme atractive pentru a le face să para mult mai distractive și interesante.
8. Fii un exemplu pentru copilul tau.
Pentru a avea un copil cu un stil de viaţă sănătos, tu trebuie să îi fii exemplu, deci scoate din alimentaţia proprie și a familiei fast-food-ul! Nu transmite copilului tău mesaje gresite legate de alimentaţie.
9. Răsfaţă-l din cȃnd în cȃnd.
Un copil care nu gustă niciodată ciocolată, prăjituri și dulciuri sau nu mănȃncă niciodată popcorn va pofti la ce i se interzice. Chiar dacă majoritatea alimentaţiei lui este compusă din reţete de mȃncare sănătoase, din cȃnd în cȃnd, poate încerca și ceva diferit.
Acum că aţi citit toti pașii, vă invităm să fiti creativi in farfurie și să aduceţi arta în ea. Vă lăsăm și cateva sugestii de farfurii vesele și așteptăm cu nerăbdare pozele cu acestea.
Spor la lucru!