Primăvara în livadă și grădină
Cum apar plantele?
Domeniul Științe - Cunoașterea mediului
Germinarea este procesul prin care o plantă se dezvoltă din sămânță și începe să crească. Pentru a se dezvolta în condiții optime, plantele au nevoie lumină, căldură, apă, sol fertil și aer.
Vizionați:
- Experiment 1: Pe o farfurie puneți un strat de vată apoi câteva semințe de fasole, grâu. Pentru a germina semințele au nevoie de umezeală și căldură. Udați vata cu puțină apă și așezați farfuria la fereastră. Urmăriți în fiecare zi ce se întâmplă și udați la nevoie.
- Experiment 2: Semănați semințe de flori, de legume, de plante aromatice într-un ghiveci. Urmăriți și notați (desenați) ce se întâmplă în fiecare zi.
Cu semințe învățăm cum să numărăm!
Domeniul Științe - Activitate matematică
- Numărați semințe : boabe de fasole, de grâu, de năut etc.
- Realizați conturul cifrelor din semințe.
Floarea din grădină
Domeniul Estetic și Creativ - Educație plastică
Realizați o lucrare (desen, pictură, colaj) în care să ilustrați o plantă (floare de primăvară) și condițiile optime pentru a se dezvolta: sol fertil, apă, căldură, lumină, aer. Puteți observa o floare în timp ce realizați desenul.
Întrebări pentru a ghida copilul în realizarea lucrării:
· Care sunt părțile componente ale unei plante? (rădăcină, tulpină, frunză, floare; dacă aceste noțiuni sunt stăpânite de copil, explicați că din floare se formează fructul, iar în interiorul lui găsim semințele))
· Unde se află rădăcina?
· Cum este tulpina? Ce culoare are? Dar frunzele?
· Ce formă are floarea? Câte petale?
· De ce are nevoie o plantă pentru a se dezvolta?
· De unde vin căldura și lumina?
· De unde poate primi planta apă?
· Cum putem desena aerul?
Spor la lucru! #stăm în casă