Învățarea bazată pe proiecte
Învățarea pe bază de proiecte este un model de instruire care îi implică pe copii în activități de cercetare a unor probleme. Dezvoltarea unui proiect începe cu o întrebare provocatoare care trezește interesul copiilor, iar activitățile centrale ale unui proiect sunt investigația și crearea de noi cunoștințe.
Investigația este legată de curiozitatea noastră naturală în legătură cu lumea care ne înconjoară și presupune activități variate. În contextul educației, investigația dobândește un înțeles specific. Educatorii care folosesc această tehnică în procesul de învățare îi încurajează în mod normal pe copii să pună întrebări, să planifice și să desfășoare acțiuni de căutare de informații, să facă observații și să reflecteze la ceea ce au descoperit.
Proiectele pot varia foarte mult în ceea ce privește conținutul și pot avea loc la diferite niveluri de învățământ. Rezultatele unui proiect se materializează în produse autentice.
Învățarea bazată pe proiecte este propunerea noastră pe durata suspendării cursurilor. Pornind de la propunerile noastre, copiii își pot selecta activitățile preferate și pot concepe propriile proiecte care să le permită urmărirea propriilor interese și manifestarea curiozității. La finalul proiectului se pot realiza o mapă cu lucrări, înregistrări video ale unor activități, etc.
În perioada următoare, cadrele didactice de la Grădinița „Veseliei” vor posta materiale și resurse educaționale online pentru ca timpul petrecut acasă să treacă mai ușor și cu folos.
Stați în casă! Rămâneți sănătoși!
Photo by Octavian Dan on Unsplash