Furtună pe mare....într-un borcan

experiment apr. 02, 2020

sau densitatea corpurilor pe înțelesul copiilor

Am cumpărat această jucărie dintr-o călătorie, iar copilul „din dotare” a fost foarte încântat. Bineînțeles s-au născut și întrebările: ce-are înăuntru? de ce nu se amestecă? de ce lichidul alb stă mereu deasupra? I-am dat câteva răspunsuri evazive și l-am provocat la experiment....

Aveți nevoie doar de un recipient transparent care se închide ermetic, ulei (pentru masaj, pentru bebeluși, alimentar), apă, colorant (acuarele, cerneală, colorant alimentar), sclipici, paiete, jucării de mici dimensiuni care plutesc, bucățele de plută în (formă de bărcuțe), scoici foarte mici și orice alt lucru credeți că s-ar potrivi în micul nostru experiment. Pentru a verifica dacă jucăriile plutesc, testați într-un castron cu apă.

Amestecați apa cu colorantul și umpleți recipientul pe jumătate, completați apoi cu ulei și adăugați sclipici, paiete etc. Închideți bine recipientul și explicați copilului motivele pentru care nu trebuie să încerce să-l desfacă. Un simplu „Nu ai voie să-l desfaci!” nu este suficient, este nevoie și de argumente ;).

Partea practică este simplă și plăcută, dar cum le explicăm copiilor partea științifică: de ce uleiul și anumite obiecte stau deasupra? Răspunsul este următorul:  Corpurile au densitate diferită. Apa are densitate mai mare decât uleiul și obiectele care plutesc. Obiectele care se scufundă au densitatea mai mare decât a apei, de aceea stau pe fundul vasului.

Pentru a explica densitatea le spunem copiilor că toate corpurile sunt compuse din particule sau „bucățele” mai mici. Dacă bucățelele sunt mai înghesuite, corpul are densitate mai mare; dacă stau mai depărtate, corpul are densitate mai mică. Puteți demonstra cu o pernă. Perna este alcătuită din fulgi. Când fulgii stau „relaxați” densitatea este mai mică decât dacă îi adunăm pe toți în același loc. Când îi adunăm la un loc, particulele stau „înghesuite”, deci densitatea în zona respectivă este mai mare.

Spor la experimentat și distracție plăcută!

Stați acasă! Rămâneți sănătoși”

Georgiana Dragomir

profesor pentru învățământ primar și preșcolar