Ce vreau să fiu când voi fi mare?
Aceasta este tema proiectului acestei săptămâni.
Mi-ar plăcea să le oferim celor mici posibilitatea de a descoperi meserii noi, moderne și de a-și explora interesele și aptitudinile pentru anumite profesii.
Propun să ne reamintim un cântec învățat la grădiniță:
Dar pentru că eu știu că toți copiii sunt mereu dornici să învețe lucruri noi, am pregătit și un cântec nou pe care îl puteți învăța împreună:
Nu uitați să le explicați celor mici cuvintele necunoscute!
Copiii sunt foarte familiarizați cu meserii ca bucătar, polițist, doctor, șofer, vânzător, pompier, dar cred că este indicat să le lărgim orizontul cu meserii moderne, mai puțin cunoscute lor cum ar fi cea de ilustrator, balerină, arhitect, oftalmolog... Aici aveți câteva interviuri din care puteți descoperi mai multe meserii.
După de vizionați interviul ales discutați cu copilul:
- Despre ce meserie era vorba?
- Ce face un ......?
- Unde lucrează el/cum se numește locul lui de muncă?
- La ce trebuie să te pricepi foarte bine pentru a fi......?
- Ce trebuie să înveți pentru a deveni.....? Ce școală trebuie să urmezi?
- Ți-ar plăcea să fii....? De ce?
Aștept să-mi transmiteți ce meserie v-ați ales!
Joc: Haideți să învățăm meseriile! Este un joc interactiv unde cei mici se vor familiariza cu meseriile și vor recunoaște vehicule auto specifice anumitor meserii.
Locul meu de muncă (joc de rol): Amenajați un cabinet/atelier/ birou pentru o meserie aleasă și inițiați un joc de rol antrenând alți membri ai familiei. Foarte ușor puteți amenaja un coafor sau un salon de unghii, o clasă la grădiniță sau la școală unde păpușile și jucăriile de pluș pot asculta povești, un cabinet medical cu instrumente improvizate.
Bineînțeles că se pot amenaja și o sală de balet pentru doritori sau un atelier de pictură pentru artiști, un magazin, un șantier unde viitorii ingineri construiesc case și poduri din Lego, cuburi sau, de ce nu, scaunele din casă....
Șoferii, aviatorii, astronauții își pot construi mașinile care să-i ajute să călătoreasă oriunde doresc...
Meseria mea - desen sau colaj
Să ne reamintim figurile geometrice:
Realizați un desen sau un colaj în care să ilustrați meseria voastră preferată. (Părinții îi pot ajuta pe cei mici decupând din hârtie colorată sau reviste figuri geometrice de diferite dimensiuni.) La final numără câte cercuri, triunghiuri și pătrate au folosit.
Pentru pasionații de limba engleză, am găsit un cântecel cu formele geometrice.
Stați în casă! Rămâneți sănătoși!