ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CĂRȚII

apr. 23, 2020

În toată lumea pe 23 aprilie se sărbătorește ZIUA CĂRȚII. Această dată nu a fost aleasă întâmplător, ci  datorită evenimentelor deosebite ce s-au petrecut în această zi: William Shakespeare s-a născut pe 23 aprilie 1564 şi a murit pe 23 aprilie 1616, Vladimir Nabokov s-a născut în 23 aprilie 1899, Manuel Mejía Vallejo s-a născut în 23 aprilie 1923, dar este şi ziua în care a murit creatorul lui Don Quijote, Miguel de Cervantes (a murit pe 22 aprilie, dar a fost înmormântat pe 23). Tot pe 23 aprilie au trecut la cele vesnice şi scriitorul peruan Inca Garcilaso de la Vega, englezul William Wordworth, francezul Jules Barbey d’Aurevilly.

Este o zi în care toate editurile se grăbesc să vină cu tot felul de oferte, bibliotecile din toată lumea își deschid porțile, fie doar virtual.

Și copiii de grădiniță pot marca acestă zi, prin activități specifice: din bibliotecă își aleg cartea preferată, pe care să o citească singuri (privind imaginile) sau să le fie citită de un membru al familiei. De aici pot face o mulțime de lucruri: desenează/ colorează  personajul preferat, găseasc un alt final, se costumează în personajul preferat, confecționează măști sau gătesc inspirați de povestea preferată. De asemenea, pot cânta un cântecel inspirat dintr-o poveste, pot confecționa un semn de carte sau pot învăța matematică: încercuiesc, în imaginile din cartea preferată, obiecte de diferite forme sau mărimi, numără personajele sau paginile cărții/ poveștii, etc.