Veneția - minunile lumii medievale

apr. 28, 2020

Veneția este unoraș în nordul Italiei. Numele orașului provine din denumirea regiunii Veneto, iar numele regiunii este împrumutat de la tribul Veneti, care a trăit aici în epoca romană.

Este un oraș surprinzător, supranumit orașul canalelor și al apelor.

Datorită faptului că terenul pe care era amplasat se scufunda treptat, orașul a fost mutat de două ori pe terenuri mai înalte. Acest lucru se întâmplă și acum, Veneția scufundându-se cu 5mm pe an. Cercetătorii avertizează că Veneția ar putea deveni nelocuibilă către anul 2028.

Istoria descrie Veneția ca fiind printre cele mai rafinate orașe din Europa, cu o mare influență în domeniul artelor, arhitecturii și al literaturii acelei perioade.

Alături de piața San Marco, unde găsim Bazilica San Marco, Palatul Ducal, Bazilica Santa Maria, Arsenalul o atracție specific venețiană o reprezintă plimbarea cu gongola.

În fiecare an, Veneția găzduiește celebrul carnaval care durează 10 zile. Tradiția organizării acestuia provine de la sărbătoarea antică romană, numită Saturnalia, un festival anual în cinstea zeului Saturn. Mai târziu se obișnuia ca, după o recoltă bogată, să se organizeze petreceri vesele în timpul cărora sclavii puteau sta la aceeași masă cu stăpânii lor, ascuzându-si fețele sub măști pentru a nu li se cunoaște identitatea.

 (sursa foto:  https://handmadebase.com/ro/how-do-nice-carnival-ma/)

     Tutoriale confecționare măști vieneze:

    -   https://www.youtube.com/watch?v=LsmRCaYm6KU

    -    https://www.youtube.com/watch?v=191gk94ubzc

Fiecare părticică a acestui minunat oraș reflectă istoria secolelor precedente, fiind un muzeu în aer liber.

Muzică vieneză:

       https://www.youtube.com/watch?v=J8P6cwoYLSs

      https://www.youtube.com/watch?v=3ENdws5Mjw0

Gabriela Teca

Profesor învățământ primar și preșcolar