Turtița fermecată

Grupa mijlocie Piticii veseli apr. 29, 2020

Grupa mică „Piticii veseli”

Provocarea zilei : „Mânuțe hărnicuțe”

pinterest

                 Făina este un produs alimentar obținut prin măcinarea sub formă de pulberea a semințelor de cereale sau a altor semințe de plante sau rădăcini (cum ar fi de Cassava), fiind principalul ingredient din care se produce pâinea — aliment de bază în multe culturi. Făina din semințe de grâu este unul dintre cele mai importante alimente europene, din America de Nord, Orientul Mijlociu și nordul Africii. Făina din boabe de porumb se numește mălai și a fost descoperită în jurul secolului al IX-lea î.Hr.; era obținută prin zdrobirea semințelor între două pietre de moară.

      Făina se obține și prin măcinarea altor materii cum ar fi boiaua rezultată prin măcinarea ardeiului uscat în prealabil, cafeaua prin măcinarea boabelor de cafea,ambele folosite în alimentație, făina de muștar folosită în alimentație și cu rol medicinal. De asemenea există făină animală, produs obținut din cadavre de animale, resturi de la fabricile de conserve, sterilizat, folosit pentru hrana puilor, a păsărilor ouătoare și a porcilor. Din această categrie face parte și făina de pește ce se obține din pești inferiori și necomestibili sau din resturile de conserve de la fabricile de pește. Făina de oase sub formă de pulbere fină obținută prin măcinarea oaselor este folosită ca supliment în hrana animalelor, dar și ca îngrășemânt în agricultură.                                                        (https://ro.wikipedia.org)

     În cadrul acestei teme cei mici , cu ajutotul parinților au realizat produse de panificație și patiserie.

....să ne jucăm cu  făina

1.       „Tableta” din făină/ sare/ zahăr, mălai

Materiale necesare. faina, o tava, un bețisor, pensula, pai ,etc.Făina se poate înlocui cu zahăr, sare sau mălai.

Obiective.  Dezvoltarea  simțul tactil, motricitatea, recunoașterea ingredientelor din bucătarie.

Cum se joacă : vom întinde pe o tava  faina  în care copiii pot să deseneze ceea ce doresc folosindu-se de degete  ,de un pai, un băt...

2.    „Arheologii din bucatarie”

Materiale necesare:un bol cu faină și câteva bomboane ,pensulă, pensetă, lupă. Copiii vor folosi pensula pentru înlaturare făinii, penseta pentru a apuca bomboanele gasite și lupa este folosita pentru examinarea acestora.

https://www.youtube.com/watch?v=lphPp_bFAso
https://www.youtube.com/watch?v=-rJWQ3C48oI

Liliana-Minodora Iancu

Profesor învățământ primar și preșcolar