Traditia impodobirii bradului de Craciun

dec. 06, 2020

Încă de la începuturile creștinismului, Crăciunul a reprezentat un motiv de sărbătoare.

Nașterea Domnului trebuia celebrată an de an, iar oamenii simțeau nevoia să creeze o atmosferă festivă, de bucurie, diferită de cea din timpul anului. Pentru aceasta, aveau nevoie de un simbol și o tradiție; bradul a devenit simbol, iar împodobirea lui cu ornamente lucitoare, tradiția anuală.

Bradul a fost ales ca simbol pentru că, spre deosebire de alți copaci, rămâne verde și iarna; în plus, are o formă foarte frumoasă.

Cel mai vechi document în care se vorbește despre un brad împodobit a fost descoperit la Riga, în Lituania, și datează din anul 1510.

În anul 1605 a fost înălțat primul brad de Crăciun într-o piață publică, la Strasbourg.

În Statele Unite ale Americii, împodobirea bradului într-un loc public a fost legalizată pentru prima dată în statul Alabama, în anul 1836.

În România, prima scriere despre un brad împodobit de Crăciun datează din timpul regelui Carol I, în anul 1866. La vremea aceea, în Ajun, prinții și prințesele invitate la palat împodobeau bradul după modelul german instaurat de noul rege.

                                                                                    (articol cotidianul Libertatea, 2017)

                                                                    (imagine preluata din cotidianul Click, 2019)

In unitatile de invatamant,  cadrele didactice si elevii, prescolarii perpetueaza traditia impodobirii bradului de Craciun de foarte multi ani.

In mod traditional, cu podoabe clasice, copiii impodobesc bradul, vibrand de bucuria nasterii lui Iisus si a venirii Mosului Craciun.

Cadrele didactice provoacă elevii, prescolarii sa folosească și podoabe confectionate din materiale reciclabile, promovand astfel educația pentru dezvoltare durabila.

Si noi, Gradinita cu Program Prelungit ,, Veseliei '' bucuram copiii cu astfel de activitati scolare.

                                                                                           (fotografii din arhiva personala)

La activitati extracurriculare, in fiecare an scolar, Mos Craciun ne viziteaza, odihnindu-se langa bradul impodobit si ascultand glasuri cristaline de copii.

                                                                                           (fotografii din arhiva personala)

In 2018 si 2019, gradinita noastra a participat la concursul ,, Copiii decoreaza, Vivo premiaza'', organizat de Vivo Constanta. Dand dovada de multa creativitate, am impodobit in mod inedit bradutii. Promovand concursul in mod original, si avand alaturi inimoasa echipa de parinti, am castigat marele premiu de fiecare data.

                                                                                           (fotografii din arhiva personala)

Anul acesta, situatia speciala in care ne aflam din punct de vedere epidemiologic, a cauzat lipsa bradutilor impodobiti in gradinita.

Dar bucuria venirii Craciunului si a decorarii brazilor nu lipseste in sanul familiilor noastre.

Pentru a trai impreuna acest sentiment, va lansam invitatia de a participa la concursul ,,Copiii decoreaza, gradinita premiaza''.

Bradutul vostru impodobit il fotografiati, apoi trimiteti fotografia educatoarei grupei. Va fi organizata expozitie-concurs pe pagina de Facebook a gradinitei.

Bradutii vor fi premiati in functie de numarul de like-uri, astfel:

  • fiecare grupa va obtine premiile I, II si III (din toti bradutii unei grupe, 3 vor fi castigatori);
  • din toti bradutii participanti, unul va deveni marele castigator al concursului;
  • toti participantii vor primi diplome.

Data limita pentru trimiterea fotografiilor catre educatoare este 10 decembrie 2020. Incepand cu data de 11 decembrie, se pot acorda like-uri .

Sclipirile multicolore ale bradutilor impodobiti de dvs. vor lumina sufletele tuturor.

In speranta ca vom trai clipe minunate impreuna, asteptam inscrierile dumneavoastra!