Toamna

Grupa mijlocie Piticii veseli nov. 11, 2020

A venit toamna,ce frumos este afara!

"Zboară frunzele în vant,  

Ce frumos cad la pamânt!

Toamna iarași a sosit,

Mic și mare-i mulțumit.

Noi cu toții ne-adunam,

Desenam ,lucrăm, pictăm.

Vremea trece cu folos,

Chiar de-i timp urât, ploios. "

             A fost odată ca niciodată un băiețel care iubea mult natura. În fiecare anotimp, micuțul se bucura să iasă afară, să se plimbe și să se joace în aer liber, chiar dacă uneori vremea era potrivnică.

Într-o zi, băiatul se plimba agale prin grădină, admirând priveliștea minunată  a naturii în miez de toamnă.

  • Ce pictor talentat este Toamna! spuse acesta fermecat de culorile frunzelor care zburdau pe bolta cerească asemeni unor fluturași zglobii. Mi-aș dori din toată inima să fiu o frunză și să plutesc prin aer. Aș vedea totul de sus, m-aș juca și m-aș bucura să zbor ca o pasăre.

Nici nu apucă băiețelul de terminat propoziția, că simți deodată  cum se ridică tot mai sus, în înaltul cerului. El era încantat, dar și foarte confuz , pentru că nu știa ce se i întamplă. În cele din urmă, acesta a înțeles că devenise o frunză.

  • Minunat! Strigă entuziasmat micuțul, făcând tumbe în aer, printre frunzele ruginii care foșneau în adierea plăcută a vântului jucăuș.

Vântul îl purtă într-un loc magic unde erau tot felul de minunății pe care băiețelul nici în cele mai frumoase vise nu și le imaginase vreodată. Micuțul plutea deasupra unei livezi cu fructe de toamnă. Două prune mai certărețe se contraziceau privind frumusețea lor:

  • Sunt grăsuță și coaptă! Toată lumea mă place, fiindcă sunt cea mai mândră dintre toate.
  • Ba, pardon, soro! spuse cealaltă de lângă ea. Eu sunt slabă și gustoasă, toți spun că sunt delicioasă.
  • Nu vă mai certați! Amândouă sunteți frumoase, spuse băiatul, încercând să le împace.

Văzând că nu e chip să ajungă la o înțelegere, copilul plecă mai departe, continuându-și misterioasa călătorie. El a dat peste o grădină cu legume uriașe care cântau despre importanța vitaminelor. Băiatul deveni și mai curios. „Oare unde se afla? Ce fel de loc era acela în care  putea fi deslușit glasul fiecărei plante și viețuitoare?”

Ajunse în fața unui palat de aramă, împodobit cu tot felul de frunze. Acolo îl întâmpină o fată cu părul de culoarea castanelor coapte, cu ochii căprui și zâmbitori. Aceasta îi spuse băiatului că ea era Zâna Toamnă și că l-a chemat în împărăția sa pentru a-i răsplăti prețuirea pe care el o avea față de natură. Zâna l-a dus pe copil în curtea palatului, arătându-i grădina ei cu flori și spunându-i că poate să aleagă orice floare dorește.

Băiețelul păși cu timiditate printre straturi. Erau atâtea flori și atâtea culori! Fiecare cu parfumul său. Aromele îmbietoare îl îndemnau pe copil să viseze un loc magic în care micuțele zâne, elfii și spiridușii năzdrăvani se iveau din petalele deschise ale fiecărei floricele. Băiatul parcă auzea „Ia-mă pe mine!”, „Ba pe mine!”. Totuși, o singură floare îi captase atentia:  o crizantemă galbenă de culoarea sorelui.

  • Aceasta îmi place!spuse copilul. Crizantema este cea mai curajoasă dintre toate florile. Ea înfruntă vremea rece și neprietenoasă a toamnei, așa cum un viteaz înfruntă fără teamă orice primejdie care se ivește în calea sa.
  • Bravo, tinere! Spuse zâna Toamnă. Mă bucur de alegerea pe care ai făcut-o! Atunci crizantema să fie floarea care te va proteja întreaga ta viață! Ea să-ți amintească să fii mereu curajos atunci când vei avea greutăți.

Cei doi au stat mult de vorbă și ar mai fi stat muuultă vreme, dacă  nu i-ar fi întrerupt o melodie puternică. Era soneria care-l trezea pe băiat în fiecare dimineață pentru a pleca la școală.

Acesta  s-a întristat când și-a dat seama că totul fusese doar un vis, dar când a ieșit afară, dintre toate  florile din grădina sa, o crizantemă galbenă i-a zâmbit și i-a urat mult succes la școală.

Se pare că nu a fost chiar un simplu vis! spuse micuțul bucuros, sărutând petalele noii sale prietene, scăldate în lumina blândă a soarelui.

(Sura : https://gradinita1chiricari.wordpress.com/2016/01/18/o-poveste-din-gradina-toamnei/)

https://www.bing.com/images/search?view=detailV2&ccid=vrgRzCb5&id=6DC2355FE81EABEF9AEF78841700B3CBE7A28712&thid=OIP.vrgRzCb5Fdiy0SQhwlwzBQHaEK&mediaurl=https%3a%2f%2f2.bp.blogspot.com%2f-MSy-C8n0Pqs%2fVE1YFjBLltI%2fAAAAAAAAFBQ%2fEnYzKhUcVKg%2fs1600%2fcrizanteme%252B1.jpg&exph=900&expw=1600&q=crizanteme&simid=608039542762114585&ck=ED0B078323DE9EABB19F4F9B8B471A3A&selectedIndex=6&FORM=IRPRST&ajaxhist=0 

Atelier de creație-Crizantema

https://www.youtube.com/watch?v=xHfWzKp_v2o