,,Sărbătorile iernii"

Fluturașii isteți dec. 16, 2020


Dragii mei, mai este foarte puțin până la sosirea lui Moș Crăciun!
Vă propun câteva activități educative pentru a-l impresiona  pe Moșul cel darnic! Sper să vă placă!


Înviorarea de dimineață

https://youtu.be/FRdibe1O_No

,,Sărbătorile de iarnă...pe înțelesul copiilor"

https://youtu.be/86W1H6rNruc

https://youtu.be/x2vP_mbTRK4

Urmăriți filmulețele pentru mai multe informații interesante!

,,Tradiții și obiceiuri"

https://youtu.be/APdBn51FTE8
https://youtu.be/pt2u6gWM-rE

Vizionare plăcută!

Știați că...

,,Roșu, alb, argintiu ori auriu – tu știi semnificația culorilor Crăciunului?
Roșul straielor lui Moș Crăciun, verdele brăduțului împodobit, auriul sclipitor al luminițelor Crăciunului și albul pur al zăpezii, toate aceste culori poartă cu ele magia sărbătorilor de iarnă. Ele au însă o semnificație aparte pentru creștini.

Roșul reprezintă focul, sângele și are menirea de a ne aminti de sacrificiul Mântuitorului.

Verdele simbolizează viața, regenerarea. Este verdele crud al naturii, al tinereții și al bradului – simbol al eternității.

Auriul luminițelor de Crăciun și steaua ce stă frumos în vârdul bradului amintesc de steaua ce le-a fost călăuză celor 3 magi, în drumul spre Isus.

Argintiul ne introduce, și el într-o frumoasă poveste de iarnă îmbrăcată în veșmânt strălucitor de gheață.

Albul, simbol al purității, ne îndeamnă la împăcare cu sine și cu ceilalți, la curățarea gândurilor și la simplitate. (...)

Povestea celor 9 reni începe în urmă cu foarte multă vreme, când Moș Crăciun a descoperit, împreună cu spiridușii săi, praful magic. Acesta este presărat peste reni în noaptea dinaintea Crăciunului, pentru a-i ajuta să zboare deasupra lumii.
Rudolf, Vixen, Blitzen, Comet, Cupid, Dancer, Prancer, Dasher și Donner fac sania lui Moș Crăciun să zboare cu viteza luminii.

Rudolf – cel mai iubit dintre reni, al cărui nas a fost lovit de magia Crăciunului, a devenit călăuza lui Moș Crăciun. Nasul său buclucaș îi dezvăluie Moșului căsuțele copiilor cuminți.

Vixen – delicata fată ren, a fost salvată de Cupid, acesta fiind și momentul în care s-a îndrăgostit de el. Vixen este cunoscută ca fiind și cea mai grațioasă dintre reni.

Cupid – romanticul ren adoră să le spună povești de dragoste tuturor renilor și să-i ajute pe aceștia să-și găsească perechea.

Blitzen – electricul ren a fost lovit de cele mai multe ori de fulger, motiv pentru care este încărcat cu energie electrică. El îl ajută pe Moș Crăciun, indicându-i drumul corect pe vreme de furtună.

Comet – viteazul, cel care poate vedea stele chiar și pe timpul zilei. El a fost cel care a lovit cu coarnele sale o cometă ce se îndrepta vertiginos spre Pământ, reușind să-i schimbe direcția.

Dancer și Prancer – sunt cei doi gemeni talentați, care spun bancuri, dansează, înveselind atmosfera din regatul magic al Moșului.

Dasher – sofisticatul, cel mai bun zburător dintre toți. Renul care a renunțat la o carieră de succes în televiziune pentru a-l ajuta pe Moș Crăciun în misiunea sa, Dasher este considerat și căpitanul saniei.

Donner – conștiincioasa fată ren, este cea care-i antrenează pe ceilalți reni pentru zborul cel lung. Ea se află mereu în conflict cu Dasher, considerându-se mai potrivită pentru rolul de ren al saniei. (...)

Legenda vorbește despre existența celor 11 spiriduși, slujitori ai Moșului. Copii ai lui Gryla și Leppaludi, asistenții poznași ai lui Moș Crăciun lucrează tot anul la fabrica secretă de jucării din Laponia și se asigură că toate dorințele sunt îndeplinite până la noaptea magică.
Snowball, Evergreen, Minstix, Upatree, Mary și Openslae, 6 dintre aceste creaturi drăguțe, au fiecare câte-o misiune pe care o respectă cu sfințenie:

Snowball – unul dintre cei mai importanți spiriduși, rolul său fiind acela de a păstra lista cu dorințe primită de la copiii din întreaga lume.

Evergreen – inventatorul minunatei mașinării care fabrică toate jucăriile.

Minstix – spiridușul paznic al ținutului de basm în care trăiește Moșul.

Upatree – spiridușul de încredere al lui Moș Crăciun, cel care organizează întreaga activitate din Laponia.

Mary – simpatica spiridușă bucătareasă, care o ajută pe Crăciuniță să coacă toate acele prăjiturele și fursecuri preferate ale Moșului.

Openslae – spiridusul îngrijitor al renilor și al saniei. El se asigură că toți ceilalți reni sunt mereu în formă pentru lunga călătorie din Ajun."      
(Sursa: https://tikaboo.ro/lucruri-pe-care-nu-le-stiai-despre-mos-craciun/)

Audiție muzicală:
Vă invit să ascultați acest colind ales pentru voi! Audiție plăcută!

https://youtu.be/HFRrjEFSwxQ

Momentul de dans:

https://youtu.be/3DeNGvxgGHk

Momentul poveștii:
,,Povestea lui Moș Crăciun”
Audiție plăcută!

https://youtu.be/4t4woS6G8Uo

Joc de masă:
,,Moș Crăciun" (puzzle)
Accesați linkul și distrați-vă!
https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=056ec36b226a


Atelierul de creație (activ. practică):
,,Ornamente pentru bradul de Crăciun"
V-am atașat mai multe idei, iar voi puteți să alegeți ce vă place cel mai mult. Spor!

https://youtu.be/UhAiJSFFjtM
https://youtu.be/BG7_M6iM9gI
https://youtu.be/oxRTMO9CwSM


DLC: ,,Alo, Moș Crãciun la telefon?” (joc de rol)
Joc pentru dezvoltarea vorbirii (formulare de enunțuri) și pentru folosirea formulelor de politețe. Pentru acest joc este nevoie de doi participanți. Unul va fi copilul care îl sună pe Moș Crăciun, iar al doilea va fi Moșul.
Imaginează-ți că vorbești la telefon cu moș Crăciun!

Construcții:
,,Sania lui Moș Crăciun"
Construiți, utilizând diferite materiale/cuburi, mari sau mici, sania Moșului cu care va porni la drum în Ajunul Crăciunului.

Joc de mișcare:
,,Moș Crăciun spune..."

La acest joc trebuie să participe copilul și un adult. Adultul trebuie să spună ce are de făcut copilul.
De exemplu: ,,Moș Crăciun spune să sari într-un picior/să bați din palme/să stai ghemuit!"

Activitate practică:
Haideți să facem un Moș Crăciun din hârtie și carton!

https://youtu.be/SKXtWBIcpyA


Desenați un brăduț legat la ochi. Rugați-vă părinții să facă același lucru. Care brăduț e mai haios?

Joc și joacă:
,,Vânătoarea de comori"

Puteți ascunde lucruri în jurul casei pentru a fi găsite de copii. Pentru a-i menține distrați câteva ore cu acest lucru, oferiți-le indicii în plicuri și ascundeți-le multe lucruri în locuri cu grade diferite de dificultate. Puteți oferi chiar și un premiu pentru copilul care găsește primul fiecare obiect.

Moș Crăciun, te-așteptăm să vii!