Respect, mâncării!

apr. 03, 2020

De câte ori nu vi s-a întâmplat să aruncați produse alimentare?

Risipa de alimente este o problemă mondială din ce în ce mai dezbătută, având în vedere faptul că populația mondială este în continuă creștere. Producerea de alimente consumă foarte multe resurse, generând costuri economice și de mediu foarte mari, iar noi, consumatorii, nu suntem mereu conștienți de acest lucru.

Studiile arată că până la o treime din alimente sunt irosite sau pierdute, în timp ce aproape jumătate din populația lumii se străduiește să-și asigure nevoile de bază (studiu al Băncii Mondiale - Comunicat de presă nr. 2019/044/ DEC-GPV), peste 20% dintre copiii români trăiesc în condiții materiale precare, 150.000 adorm flămânzi conform unui raport al Organizației Salvați Copiii din 2018.

Reducerea risipei alimentare este o problemă care ne privește pe toți, iar educarea copiilor în acest sens este responsabilitatea noastră.

InfoCons, organizație neguvernamentală, apolitică și nonprofit, desfășoară programul „Abordarea globală privind risipa alimentară prin educație non-formală”, proiect finanțat de Uniunea Europeană. Proiectul își propune să completeze lipsa de educare și informare legate de problematica globală a deșeurilor alimentare și să promoveze abilități de modificare a consumului de alimente.

Pe pagina proiectului găsiți povești de bucătărie, sfaturi utile, jocuri, publicații, teste. Pentru cei mici, vă recomand poveștile de bucătărie:

Reducerea risipei alimentare - Apa
Reducerea risipei de alimente - Albinele

Sigur veți găsi informații utile, mai ales în contextul actual.

Redu Risipa Alimentara!
Află cum să reduci risipa alimentara zi de zi!

Când cumpărați mai multă mâncare decât aveți nevoie sau când aruncați produse alimentare, gândiți-vă la impactul gestului dumneavoastră asupra bugetului familiei și  asupra mediului. Și dacă aceste argumente nu vi se par atât de importante, gândiți-vă la cei 150.000 de copii din țara noastră care se culcă flămânzi!

Fiți informați! Fiți responsabili! Nu risipiți!

surse: https://op.europa.eu/webpub/eca/special-reports/foodwaste-34-2016/ro/

Georgiana Dragomir

profesor pentru învățământ primar și preșcolar