Pâinea

apr. 27, 2020

Grupa „Perluțele mării”

Săptămâna acesta vom vorbi despre pâine.

Luni 27.04.2020 - Cunoașterea mediului

Povestea bobului de grâu     Poveste prezentata în formă pdf atractivă

Cântec: Frământăm, frământăm

Lumea boabelor de grâu - o serie de imagini care vin în fixarea cunoștințelor din ziua aceasta.

POVESTEA UNUI BOB DE GRÂU
POVESTEA UNUI BOB DE GRÂU. Într-o zi, pe când mâncam, am simţit ceva tare în gură. La început m-am speriat, crezând că mi s-a rupt vreun dinte. Analizând mai atent, ce credeţi că am descoperit ? Un bob de grâu !

Marți, 28.04.2020 - Educarea limbajului  

Pâinea. Când a apărut pâinea? Cum se face și ce sortimente există pe piață?

Pâinea este obținută din făină de cereale, apă și sare. Ea se poate face cu maia sau drojdie și se coace în cuptor sau pe pietre. Astăzi pâinea se fabrică în cantități uriașe. La început era produsă de către fiecare Iată când a apărut pâinea și ce sortimente există.
Primele urme de pâine datează încă din Paleoliticul superior, mai exact cu 3.000 de ani înainte de Hristos. S-au găsit în mai multe situri arheologice grăunțe de amidon care proveneau din rădăcini de papură. Chiar dacă acestea erau toxice, curățate, preparate și coapte deveneau comestibile și din ele se făcea făina pentru pâine, în vechime. Către anii 8.000 înainte de Hristos, la începuturile agriculturii, amidonul provenea din cereale, ca în antichitate să apară primele mori de piatră, niște discuri cu care se sfărâmau cerealele, alte alimente sau materiale de construcție. Au fost utilizate până la începutul secolului al IX-lea când au fost înlocuite cu unelte metalice. Cu toate astea mai sunt populații care le folosesc și în zilele noastre (în India, de exemplu). Când a apărut pâinea – de la egipteni la greci Pâinea cu drojdie Este atribuită egiptenilor, fiindcă romanii s-au hrănit cu terci de ovăz, secole de-a rândul. Egiptenii au înțeles că pot fabrica pâinea din boabe strivite sau măcinate, amestecate cu apă din Nil, care conținea un fel de nisip mai gros, bogat în agenți de fermentare. Lăsând din greșeală pasta fără a o coace, au observat fenomenul de dospire, care a dus în final la apariția pâinii din zilele noastre. Grecii au fost cei care au dezvoltat meseria de brutar, confecționând peste 70 de varietăți de pâine, cu drojdii obținute din vin și conservate în mici amfore. Sortimente de pâine Pâinea există sub trei forme, în funcție de făină: integrală, intermediară și albă. Cea integrală are la bază făină completă, cea intermediară are o extracție a bobului de grâu de 80-90%, iar cea albă are extrase complet coaja și germenii de grâu. Ea este cea mai puțin nutritivă, dar durează cel mai mult. Dacă în vechime pâinea albă era preferată de bogați, iar cea neagră de săraci, în zilele noastre rolurile s-au inversat. Mai există și pâinea de secară, care se face din făină de secară, dar amestecată și cu alte soiuri, ca să crească.

Pâinea - harta proiectului
sursa: http://www.gradinitasingeorzbai.ro/gpp_grupa_mare_b.html

Cântec  Podul de piatră

Joc senzorial: Ce am pipăit? Copilul legat la ochi va pipăi diverse  obiecte și va recunoaște ce a pipăit. Putem complica jocul dându-i să recunoască  diverse alimente din casă. Pune schimba jocul în „Ce am gustat?”. Mai multe jocuri senzoriale aici.

Miercuri, 29.04.2020

Cântec „Brutarii”

Confecție - Șiraguri de mărgele , Flori de primăvara, Pești

Și un pic de mișcare - Parcurs aplicativ

Joi, 30.04.2020 - Poveste  Turtita

Confecție - Spicul de grâu

Experiment: Porumbul săltăreț

Vineri,  01.05.2020

Poveste Clătita uriașă  

Activitate practică: Copiii împreuna cu părintii vor viziona povestea . În continuare, părintii îi vor ruga sa-și amintească ce ingredient au folosit copii pentru aluatul de clătite din poveste și cu ajutorul părinților vor face clătite pe care le vor orna cât mai frumos.