Mica sămânță, de Eric Carle

eric carle mart. 17, 2020

Citiți povestea „Mica sămânță” de Eric Carle.

„Mica sămânță” (în limba engleză)

Este toamnă. Vântul bate cu putere și ridică în aer semințe de flori pe care le poartă departe. Una dintre semințe este mică, mai mică decât toate celelalte. Oare va putea ține pasul cu celelalte? Și unde se duc toate?

O sămânță zboară mai sus decât celelalte. Sus, sus de tot! Zboară prea sus și razele fierbinți ale soarelui o arc. Dar mica sămânță zboară cu celelalte.

O altă sămânță cade pe vârful înghețat al unui munte. Aici gheața nu se topește niciodată și sămânța nu poate încolți. Celelalte semințe zboară mai departe, dar mica sămânța nu poate zbura la fel de repede ca ele.

Acum zboară deasupra oceanului. O sămânță cade în apă. Celelalte semințe plutesc în vânt, dar mica sămânță nu poate zbura la fel de sus ca ele.

O sămânță cade în deșert. Este fierbinte și uscat și semințele nu pot încolți. Acum mica sămânță zboară foarte jos, dar vântul o împinge înainte cu celelalte.

În sfârșit, vântul se oprește și semințele cad pe pământ. O pasăre vine și mănâncă o sămânță. Dar sămânța noastră este prea mică și pasărea nu o vede.

Acum este iarnă. După lunga lor călătorie semințele se liniștesc. Se pare că vor dormi în pământ. Zăpada cade și le acoperă ca o pătură moale și pufoasă. Un șoarece flămând, care trăiește tot în pământ, mănâncă o sămânță. Dar mica sămânță stă nemișcată și șoarecele nu o vede.

Este primăvară. După câteva luni zăpada s-a topit. Este primăvară cu adevărat! Păsările zboară. Soarele strălucește. Ploaia cade. Semințele de umflă și plesnesc. Acum nu mai sunt semințe, devin plante. Mai întâi apar rădăcinile care cresc în jos, în pământ. Apoi tulpinile încep să crească spre soare și spre aer. O plantă crește mult mai repede decât celelalte. Este o buruiană mare. Ia toată lumina și umezeala și mica plantă de lângă ea moare. Mica sămânță nu a început să crească încă. Este prea târziu! Grăbește-te! În sfârșit începe să devină o plantă.

Vremea caldă scoate copiii la joacă. Și ei au așteptat cu nerăbdare vremea caldă de primăvară. Un copil nu vede plantele și calcă pe ele. O, nu! Una s-a rupt! Acum nu va mai crește.

Mica plantă care a crescut din mica sămânță crește repede, dar vecina ei crește foarte repede. Înainte ca mica plantă să aibă trei frunze, cealaltă avea șapte! Și uite! Un boboc! Și acum o floare! Dar ce se întâmplă? Mai întâi se aud pași. Apoi o umbră mare acoperă floarea. O mână se întinde și rupe floarea.

Un băiat a rupt floarea și o oferă unei fete.

Este vară. Mica plantă este singură și crește în continuu. Nu se oprește. Soarele strălucește și ploaia o udă. Are multe frunze. Crește tot mai înaltă. Este mai înaltă decât oamenii, decât copacii și decât casele. Acum are și o floare. Oamenii vin de departe să vadă această floare. Este cea mai mare floare pe care au văzut-o vreodată. Este o floare uriașă.

Toată vara păsările, albinele și fluturii vin să o viziteze. Nu au văzut niciodată o floare atât de mare și frumoasă.

Este toamnă iar. Zilele sunt mai scurte. Nopțile sunt mai reci. Vântul poartă frunze galbene și roșii pe lângă floare. Câteva petale cad din floarea uriașă și pornesc alături de frunze deasupra pământului. Unele cad jos.

Vântul bate cu putere. Floarea și-a pierdut aproape toate petalele. Se leagănă în vânt. Vântul se întețește și scutură floarea. Semințe mici se desprind și plutesc în aer.

Povestiți împreună „Mica sămânța”, adresând copilului întrebări ajutătoare sau pe baza video-ului de pe youtube.

Pornind de la acest text puteți discuta despre:

  • ciclul de viață al plantelor;
  • condițiile necesare dezvoltării plantelor;
  • succesiunea anotimpurilor.

Experiment

Luați patru recipiente și semănați semințe în condițiile similare celor din poveste:

  • puneți  gheață și 2-3 semințe într-un recipient și păstrați-l la congelator;
  • puneți nisip uscat și semințe în alt recipient;
  • în alt vas puneți apă și semințe;
  • în al patrulea recipient puneți pământ, semințe și puțină apă.

Urmăriți în fiecare zi ce se întâmplă și discutați despre condițiile necesare germinării semințelor.

Întrebări ajutătoare?

  • Care semințe au încolțit? De ce?
  • De ce nu au încolțit semințele din paharul cu gheață?
  • Dar cele din paharul cu nisip?
  • Ce s-a întâmplat cu semințele din paharul cu apă?
Experiment - condiții necesare germinării semințelor

Stați în casă! Rămâneți sănătoși!

#îmiPASĂ#școaladeACASĂ

Georgiana Dragomir

profesor pentru învățământ primar și preșcolar