Marele zid chinezesc - minunile lumii străvechi

apr. 27, 2020

(legendă)

                (sursa foto: https://www.afluent.ro/marele-zid-chinezesc/  

La vreo 70 de kilometri de Beijing, în cartierul Huairou, din nord, se află un sat de lângă care pornește o porțiune de peste 10.000 de metri din Marele Zid Chinezesc, construită în timpul dinastiei Ming (1368-1644). În lunile de vară, întregul sat este învelit în mii de huanghua, adică flori galbene sălbatice, și astfel așezarea și secțiunea zidului au primit numele Huanghuacheng. Pe o stâncă uriașă de lângă zid, se pot vedea caracterele Jin Tang despre care există o poveste veche ca zidul.

            Împăratul Wanli

Ridicarea zidului de aici a început în anul 1575 după ce împăratul Wanli l-a numit pe generalul Cai Kai să supravegheze lucrările. Mulți ani au trecut până când Cai Kai a reușit să ducă proiectul la bun sfârșit. În tot acest timp, miniștrii de la curtea imperială îi trimiteau împăratului zeci de rapoarte. Ei susțineau, de departe și fără să verifice vreodată la fața locului, că se lucrează mult prea încet și îl acuzau pe Cai Kai că este neglijent și risipește banii.

Furios, împăratul a așteptat finalizarea zidului și la întoarcerea generalului nu a mai stat pe gânduri și a poruncit să fie decapitat. Fără să mai fie ascultat, generalul a fost ucis.

După un timp, împăratul trimite totuși o echipă de încredere pentru a face un raport asupra muncii lui Cai Kai. Atunci a aflat că zidul construit de generalul Cai Kai este solid, abrupt, excelent realizat. Cu regretul că a luat o hotărâre pe care nu o mai poate schimba, împăratul a dispus ca, în onoarea loialului general, să se ridice lângă zid un mormânt și a placă memorială.

A dorit de asemenea să rămână scris pe o stâncă cuvintele Jin Tang, ceea ce înseamnă solid, stabil, pentru ca nimeni niciodată să nu mai aibă îndoieli în ce privește calitatea lucrării realizate de generalul Cai Kai. Oamenii mai numesc acum această porțiune și Marele Zid Jintang.

Zeci de legende a născocit lumea în jurul celei mai grandioase construcții din lume, Marelui Zid Chinezesc. Una dintre cele mai cunoscute este cea a lui Meng Jiang Nü (Doamna Meng), o poveste cunoscută în zeci de variante. Una dintre acestea spune așa: Meng Jiang Nü era o femeie din sud, proaspăt căsătorită cu un anume Wan Xiliang.

Când împăratul Qin Shi Huang (220-210 î.C.) a poruncit să se ridice un zid, pentru a ţine departe barbarii de regatul lui, au fost aduşi mii de oameni să muncească. Ca în multe legende, și aici se pare că ei construiau şi zidul se dărâma în urma lor.Un înţelept i-a spus atunci împăratului: Acest fel de a construi va cauza multe revolte în ţară. Am auzit de un om numit Wan Xiliang. Din moment ce Wan înseamnă zece mii trebuie doar să-l aduci aici.

Împăratul a trimis atunci după Wan şi acesta a fost luat cu forța de acasă şi dus în nord ca să ajute la construirea zidului.Se apropia iarna şi Meng Jiang Nü nu a primit nicio veste de la soţul ei, care nu avea haine groase pentru zilele geroase.A ţesut atunci o haină şi a pornit spre nord, traversând munţi şi râuri, doar pentru a afla că soţul ei e mort. S-a prăbuşit în lacrimi lângă zid şi a stat nemișcată şi a plâns până când o porţiune din zid s-a dărâmat.Printre dărâmături, erau rămășițele a sute de oameni uciși de munca epuizantă. Ea și-a tăiat degetele și își picura sângele peste morți până când sângele ei a început să curgă doar spre unul. Atunci a știut că l-a găsit pe soțul ei. L-a înmormântat și apoi s-a aruncat în apă să meargă alături de el, dincolo de viață.

                                         (sursa foto: http://bit.ly/1JlBDVr)

O altă versiune a legendei spune că împăratul a auzit de durerea doamnei Meng şi a cerut să fie adusă la curte, să o şi cunoască. Frumuseţea ei l-a vrăjit pe loc pe împărat care a hotărât să se căsătorească cu ea. Ea a acceptat doar dacă îi vor fi realizate trei dorinţe. Prima, să se organizeze un festival de 49 de zile, în onoarea soţului ei. A doua, împăratul toţi de la curte să participe la ceremonia de înmormântare. A treia, să construiască o terasă de 15 metri înălţime pe malul râului, pentru a aduce o jertfă soțului ei. După ce aceste trei lucruri vor fi îndeplinite, se va căsători cu împăratul.

Imediat, dorințele ei au fost împlinite după care, spune legenda, ea s-a urcat pe terasă, l-a acuzat pe împărat de cruzime și răutate și apoi s-a aruncat în apele râului.

Oamenii au continuat să spună aceste legende secole la rând și să le modifice în funcție de ceea ce doreau să dezvăluie, să critice, să arate. Întotdeauna a existat însă și credința că în orice legendă este un fir de adevăr.

În ce privește povestea Doamnei Meng, oamenii au îndrăgit-o atât de mult încât i-au asigurat, în felul lor, nemurirea.

Dacă ajungi în partea de est a zidului construit în timpul dinastiei Ming, la Shan Hai Guan, provincia Hebei, vei putea să te oprești la un templu dedicat lui Meng Jiang Nü. Și, cine știe, va fi pe acolo un bătrân înțelept care mai spune și alte legende despre Marele Zid Chinezesc.

(sursa:   https://www.wuxing.ro/blog/legendele-marelui-zid-chinezesc/)

Vă învit să vizionați:  https://www.youtube.com/watch?v=T0tDGXzxHms

Gabriela Teca

Profesor învățământ primar și preșcolar