ÎN FAMILIE

mart. 30, 2020

    ȚINÂND CONT DE REALITATEA ACESTOR ZILE, ÎN CARE TOATĂ LUMEA TREBUIE SĂ STEA ÎN CASĂ, VĂ PROPUN CÂTEVA ACTIVITĂȚI PE CARE LE PUTEM DESFĂȘURA ÎN FAMILIE:

-         SEMĂNĂM , SEMĂNĂM!  Presupun că majoritatea avem în casă câteva semințe pe care le putem pune la încolțit. Procedeul este simplu și îi ajută pe cei mici să observe cum crește o plantă. Într-un borcan așezăm puțină vată și una, două boabe de fasole (sau ce avem prin casă). Apoi turnăm apă cât să se umezească ( nu prea multă) și așezăm borcanul la fereastră. În două – trei zile observăm ce se întâmplă. (Putem chiar să ținem un mic jurnal în care să consemnăm toate etapele prin care ajungem de la sămânță la plantă!!)

O altă activitate ce implică folosirea semințelor este una creativă, artistică: pe o planșă lipim semințe diferite, fie din imaginație, fie pe un desen  deja creat.

-         O POVESTE ÎNTR-O CUTIE! Într-o cutie goală de carton punem diverse obiecte pe care le avem la îndemână: jucării, poze, obiecte din casă, etc. Îi cerem copilului să scoată,  din cutie , între 3 și cinci obiecte, fără să le aleagă. După aceea, copilul trebuie să inventeze o poveste, cu început, cuprins și încheiere, în care să integreze obiectele pe care le-a ales.

-         TE IUBESC! PENTRU CĂ... Față în față cu copilul, ne facem declarații. Fiecare face câte o afirmație, pe rând: mama/ tata, apoi copilul, apoi iar părintele, iar copilul, de câteva ori.

Sau, stând în cerc (acolo unde familia este mai numeroasă) ne folosim de o sticlă, pe care o învârtim. Declarațiile sunt făcute de cei în dreptul cărora se oprește sticla.

-         JURNALUL VIDEO. Vă puteți înregistra copilul în timp ce-i adresați întrebări de tipul: Ce-ți place? Ce nu-ți place? Care este animalul tău preferat? Cine este prietenul tău cel mai bun? Ce vrei să te faci când vei crește mare? Etc. Repetați interviul peste o perioadă mai lungă de timp. Veți putea vedea cum a crescut copilul și cum s-a schimbat în timp!

-         LA PLAJĂ Pregătiți decorul specific: un prosop de plajă așezat pe jos, o umbreluță alături, mingi de plajă, găletușa cu forme, muzică și, bineînțeles, niște gustări, un suc de fructe, sau orice altceva vă place. “No shoes, no shirt, no problem!”

Alte variante ale jocului sunt: la picnic, cu cortul, etc.

Și nu uitați : STĂM ÎN CASĂ, TOTUL VA FI BINE!

PROF. Nicoleta MAXIM

Imagini preluate de pe site-urile:

https://howdoesshe.com/beat-the-winter-blues-throw-an-indoor-beach-party/

https://howdoesshe.com/over-30-waiting-for-spring-indoor-activities/

https://foto.agerpres.ro/foto/detaliu/909800

http://invatamjucandune.blogspot.com/2014/05/experiment-bobul-de-fasole.html