Descoperind minunile lumii

apr. 27, 2020

Minunile lumii

Când auzim prima data despre minunile lumii gândul ne fuge către miracolele biblice însă acest concept face referire la cele mai populare edificii realizate de către om și care de-a lungul timpului au devenit faimoase destinații turistice.

În funcție de perioada în care au fost construite minunile lumii au fost clasificate în:

        1. Minunile lumii antice

        2. Minunile lumii străvechi

        3. Minunile lumii medievale

        4. Minunile lumii noi

        5. Minunile lumii moderne

1. Minunile lumii antice

Cele șapte minuni ale lumii antice erau considerate minuni deoarece erau printre cele mai populare destinații. Încă din 1600 î.Hr. turiștii au zgâriat inscripții pe monumentele din Valea Regilor în Egipt (în acea perioadă Sfinxul avea deja o mie de ani). Toate minunile erau construcții antropice; destinațiile naturale nu erau incluse, nefiind populare.

Acestea sunt: Piramidele egiptene, Grădinile suspendate ale Semiramidei, Templul zeiței, Artemis din Efes, Statuia lui Zeus din Olympia, Mausoleul din Halicarnas, Colosul din Rhodos, Farul din Alexandria.  

(sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%98apte_minuni_ale_lumii_antice)

2. Minunile lumii străvechi

Printre minunile lumii străvechi regăsim:

- Turnul Babel -  Legenda biblică spune că Babel era un oraș unde locuiau oameni care vorbeau aceeași limbă. Ei au decis să înalțe un turn care să ajungă până la cer. Constructorii își propuseseră glorificarea numelor lor, nu să aducă slavă lui Dumnezeu. Creatorul, văzând că oamenii păcătuiesc împotriva lui, le-a încurcat limbile și i-a împrăștiat pe toată suprafața pământului.

(sursa: https://istoriiregasite.wordpress.com/2016/11/10/minunile-lumii-stravechi-turnul-babel/)

- Labirintul din Creta – Caracteristica principală a sitului extraordinar de la Knossos este Marele Palat, un complex gigantic de camere, săli şi curţi, acoperind aproximativ 60 000 mp.

(sursa: https://istoriiregasite.wordpress.com/2016/11/10/minunile-lumii-stravechi-turnul-babel/)

- Armata de teracotă - povestea acesteia începe cu Qin Shi Huang, întemeietor al dinastiei Qin, împăratul care a unificat statele Chinei. Printre numeroasele și giganticele proiecte se numără, alături de armata de teracotă și Marele zid chinezesc.  A rămas în istorie ca împăratul cel eficient, crud și înspăimântat de moarte. Această teamă l-a făcut să  comande construirea unui imens mausoleu doar pentru el. A cerut ridicarea a mii de soldați, în mărime naturală, care să-l păzească și să-l servească în viața de apoi, amintind astfel  de triumful împăratului care a unificat China.

(sursa: https://www.wuxing.ro/blog/armata-de-teracota/)

3. Minunile lumii medievale

Perioada medievală a cunoscut dezvoltare a religilor astfel că printre minunile lumii medievale regăsim catedrale, moschei, temple și biserici:

- catedrale precum: Catedrala „Sfântul Petru”, Catedrala „Notre Dame” din Paris, Catedrala „Sfânta Sofia”,

- Mecca – un oraș din vestul Arabiei Saudite considerat sfânt care reprezintă un centru de pelerinaj pentru musulmani.

- Turnul Belem – reprezintă o fortăreață din orașul Lisabona. A fost construită în cinstea descoperirii căii maritime spre India de către Vasco de Gama și servea drept cetate, depozit de armament, cazemată și vamă.

(sursa: „Enciclopedia minunilor lumii”, Editura Rossa

4. Minunile lumii noi

Printre minunile lumii noi regăsim:

- Palatul Versailles – fosta reședință a regilor francezi, reprezintă un ansamblu de parcuri și palate, situate în suburbia Parisului, Versailles. Este opera arhitectului Luis Le Vau.

- Canalul Suez – este alcătuit din două părți, la nord și la sud de Marele Lac Sărat și unește Marea Mediterană cu Marea Roșie

- Turnul Eiffel – o constructive faimoasă, cu schelet de oțel și înălțimea de 324 metri. Turnul a fost botezat după numele celui care l-a proiectat (Gustave Eiffel)

- Muzeul Luvru – reprezintă un castel regal, situate pe malul drept al Senei. Este considerat ca fiind cel mai mare muzeu din lume.

5. Minunile lumii moderne

Lumea modernă este o perioadă în care creativitatea, imaginația și inovația își manifestă prezența prin noi construcții care ne fascinează. Printre acestea descoperim:

- Calea ferată transsiberiană – considerate cea mai lungă cale ferată din lume. În anul 2002 a fost electrificată în întregime.

- Podul Seto-Ohashi-Kojima – unul dintre cele mai frumoase landshafturi insulare din lume. Podul leagă orașul Kurashiki, de pe insula Honshu, de orașul Shikoku, aflat pe insula Sakaide, trecând prin cinci insule mai mici.

- Casa care dansează – construită între anii 1994 – 1996 pentru o companie de asigurări. Casa mai este numită și ,,Ginger și Fred”. Ginger se află în stânga și se vede cum îi flutură rochia, iar Fred este în dreapta și poartă pe cap o pălărie.

Gabriela Teca

Profesor învățământ primar și preșcolar