Curcubeul

mai 24, 2020

Curcubeul este un fenomen optic și meteorologic atmosferic care se manifestă prin apariția pe cer a unui spectru de forma unui arc colorat atunci când lumina soarelui se refractă în picăturile de apă din atmosferă. De cele mai multe ori curcubeul  se observă după ploaie, când soarele este apropiat de orizont.

Centrul curcubeului este în partea opusă soarelui față de observator. Trecerea de la o culoare la alta se face continuu, dar în mod tradițional curcubeul este descris ca având un anumit număr de culori; acest număr diferă de la o cultură la alta, de exemplu în tradiția românească secvența culorilor este adesea prezentată astfel: roșu, portocaliu (oranj), galben, verde, albastru, indigo și violet și memorată sub forma acronimului ROGVAIV. Ordinea culorilor este de la roșu în exteriorul arcului la violet în interior.

În condiții de vizibilitate bună uneori se poate observa și un curcubeu mai slab, concentric cu primul, ceva mai mare și cu ordinea culorilor inversată. Teoretic există nu numai acest curcubeu secundar, ci o infinitate de ordine superioare, dar practic cu ochiul liber au fost observate doar primele patru; al treilea și al patrulea sunt și mai slabe și se află de aceeași parte cu soarele, ceea ce îngreunează mult observarea.

 sursa:  https://ro.wikipedia.org/wiki/Curcubeu

Vă învităm să realizați un un curcubeu prin următorul experiment:

https://ro.pinterest.com/pin/739153357582627282/feedback/?invite_code=d1f280519a20437e99c6046ab9134022&sender_id=739153495000623312

 audiție muzicală:  Curcubeul

  https://www.youtube.com/watch?v=IdWg6CwhUQg

vizionare: Bobiță și Buburuză - Curcubeul

   https://www.youtube.com/watch?v=NEiKQ3vheB8

Gabriela Teca

Profesor învățământ primar și preșcolar