Activități distractive în familie

dec. 13, 2020

Decembrie... Mirosul de brad, de portocală, măr copt, scorțișoară, luminițele magice ale casei împodobite de sărbătoare, toate ne rămân pentru totdeauna întipărite în minte și în suflet.

Amintirile create de momentele petrecute cu familia: împodobirea bradului, biscuiții în formă de brăduț sau Moș Crăciun făcuți cu bunica, poveștile citite lângă sobă, compunerea scrisorii pentru Moșul, pregătirea de cadouri pentru cei dragi, sunt doar câteva dintre activitățile  minunate desfășurate de fiecare familie înainte de Crăciun.

Vă propun și eu câteva activități, care cu siguranță vor rămâne în amintirile tuturor:

  1. „Faceți o sesiune foto amuzantă”

Pregătiți recuzita pentru fotografii amuzante împreună cu copilul. Apoi îndemnați-l să pozeze, să schițeze grimase, să zâmbească și să se prostească în fața aparatului de fotografiat. Inventați și mici scene sau compoziții!

Sursa foto și alte idei interesante aici:

https://eventportrait.ro/magia-sarbatorilor-sedinta-foto-de-craciun-in-studio/

https://www.sulyokimaging.ro/sedinta-foto-de-craciun-bucuresti/

2. „Omul de zăpadă”

Asigurați-vă  că aveți la îndemână multă hârtie igienică albă. Jucați-vă în perechi! O persoană din pereche trebuie să o înfășoare pe cealaltă cu hârtie din cap până-n picioare, astfel încât să arate ca un om de zăpadă, adăugând și câteva detalii: fular, nas roșu, pălărie, ghirlandă ș.a.

Sursa foto și o poveste despre un om de zăpadă: https://omiesiunadepovesti.wordpress.com/2016/12/01/omul-de-zapada/

3. „Pune-i pălăria omului de zăpadă!”

Construiți un om de zăpadă în curte- dacă e zăpadă, sau în casă, folosindu-vă de o păpușă pe care o „îmbrăcați” în hârtie igienică albă, ca la jocul anterior. Folosind o pălărie, încercați să o așezați pe capul omului, aruncând-o de la o distanță de cel puțin 2 m.

4. „Căciula Moșului”

Aliniați câteva căciulițe de Mos Crăciun, în care introduceți diferite lucruri: conuri, bomboane, nuci, nasturi, diferite feluri de boabe  etc. Rugați jucătorii să ghicească ce este în fiecare căciulă, doar pipăind-o pe dinafară.

5.  „Antrenează-ți memoria!”

Pregătiți un șir de obiecte cu tematica sărbătorilor de iarnă și așezați-le pe o suprafață. Oferiți jucătorilor timp pentru a le analiza și a le memora. Apoi strângeți-le! Va câștiga persoana, care va scrie/desena, din memorie, cele mai multe obiecte din cele expuse.

6. „Cutia încurcătoare!”

Aveți nevoie de două cutii goale cu gaură -ca cea de la șervețele, ață și câteva obiecte rotunde, mici: nuci, bile, bomboane. Așezați obiectele în cutii și prindeți cutiile la mijlocul a doi jucători. Aceștia vor trebui să miște corpul, prin scuturare, astfel încât să răstoarne toate obiectele din cutie. Câștigă cel care golește primul cutia.

Alte sugestii de jocuri amuzante puteți găsi aici:

https://diez.md/2014/12/24/12-idei-de-activitati-de-grup-pentru-petrecerea-de-craciun/

https://www.desprecopii.com/info-id-20225-nm-17-jocuri-si-activitati-haioase-pentru-zilele-de-Craciun.htm

Mihaela Kypraios

Profesor Învățământ Preșcolar