20 de idei eco pentru 2020

mart. 18, 2020

Grădinița cu Program Prelungit „Veseliei” Năvodari  devine  membru în @Patrula de Reciclare și își propune ca anul acesta să fie eco-friendly (adică prietenos cu natura) și  să promoveze un stil de viață sănătos și ecologic.

Vă propunem „20 de idei eco pentru 2020”:

1. Colectarea selectivă a tuturor categoriilor de deșeuri reciclabile

2. Reducerea cantității de deșeuri generate

3. Eliminarea plasticului de unică folosință

4. Folosirea ambalajelor biodegradabile

5. Economisirea apei, a gazului și a altor resurse naturale

6. Reducerea risipei de mâncare

7. Eficiența energetică și utilizarea energiei din surse regenerabile

8. Reciclare creativă - refolosirea în noi scopuri a obiectelor uzate

9. Donarea în scopuri caritabile a obiectelor folosite

10. Comportamentul de consumator - încurajarea responsabilității corporative, prin achiziționarea unor bunuri și servicii produse în mod sustenabil

11. Reducerea folosirii de substanțe poluante (ex. detergenți, insecticide), sau înlocuirea lor cu opțiuni bio

12. Reducerea emisiei de noxe prin folosirea alternativelor ecologice de transport

13. Folosirea alternativelor digitale la consumul de hârtie

14. Folosirea de produse organice în locul celor artificiale sau procesate

15. Reducerea poluării fonice

16. Ecologizarea unor zone naturale afectate de deșeuri

17. Refacerea unor ecosisteme prin plantări și împăduriri

18. Practicarea activităților de cunoaștere și explorare a ecosistemului local

19. Eco-activism - Contribuția la implementarea măsurilor de protejare a mediului în comunitate, prin petiții, evenimente, apeluri la autorități

20. Voluntariat permanent în proiecte de mediu

Aceste idei eco sunt niște direcții care să vă inspire și să vă ajute să vă organizați. Ați adoptat obiceiuri bune legate de una sau mai multe dintre aceste puncte? Felicitări!

Pentru început, ne vom opri asupra primei idei eco pentru 2020 și anume colectarea selectivă. În acest sens ne propunem să participăm la  Concursul “Nicio baterie nu ajunge la gunoi!”.

Concursul “Nicio baterie nu ajunge la gunoi!”, are ca scop creșterea conștientizării și a gradului de educare privind importanța colectării selective și a reciclării bateriilor și acumulatorilor portabili în cadrul școlilor participante și al comunității.

Concursul constă în colectarea unei cantități cât mai mari de baterii, în crearea unui slogan și al unui poster și în realizarea unui colț de reciclare atractiv realizat din materiale reciclabile.

Reciclarea bateriilor

Din punctul de vedere al cantității, bateriile uzate aruncate nu reprezintă o problemă, însă compensează prin periculozitate.

Bateriile și acumulatorii uzați sunt o categorie specială de deșeuri electrice, deoarece sunt cel mai des aruncate la coșul de gunoi și ajung în gropile de gunoi, adică exact acolo unde NU trebuie să ajungă. Credem, în mod greșit, că un deșeu atât de mic nu poate polua. Dimpotrivă, veți vedea că fie și o baterie tip pastilă are o capacitate îngrijorătoare de a afecta mediul în mod negativ.

O baterie conține în medie 20g de metal, iar 50 de baterii conțin 1 kg de metal ce poate fi reutilizat. O baterie uzată, aruncată la coșul de gunoi, care ajunge, astfel, la groapa de gunoi, poate polua 1 metru pătrat de pământ și 10 l de apă! În medie, o persoană deține în jur de 2 baterii (pastilă) şi 10 baterii normale (A,AA, AAA, C, D, 9V, etc) şi aruncă în jur de 8 baterii pe an (sursa: CECED Romania). Raportat la populația României, efectul devine îngrijorător!

Care sunt avantajele reciclării?

Scopul principal al reciclării este evitarea poluării și reutilizarea materialelor folosite.

Ce baterii pot recicla?

Putem recicla bateriile obișnuite de tip AA, AAA(cele subțiri) de orice fel.

#stămacasă baterii adunăm la grădi să le colectăm!

Sursa https://www.patruladereciclare.ro/

Având ca inspirație materialele prezentate mai sus vă propunem să realizați împreună cu cei mici desene/postere cu tema „Cum putem fi eco-friendly(prietenoși cu natura)?”

#totipentrumediu

#totulvafibine#stamacasa